Ziggo Dome - Wat maakt Billie Eilish zo bijzonder? (2024)

Alles wat je over ‘de toekomst van de popmuziek’ moet weten

Ze is uniek, uitgesproken en misschien weleen beetje intimiderend; Billie Eilish. Met haar 18 jaar,vernieuwende sound,kunstzinnige videoclipsendonkereboodschapverovert ze de wereld. Niet alleen wankelende tieners zijn idolaat van deze aparte verschijning, maar ook (de doorgaans sceptische)muziekcritici. Ze was de grote winnares op de Grammy Awards begin dit jaar en wordt door toonaangevendemedia ‘de toekomst van de popmuziek’ genoemd.

Toch hoor ik vaak om me heen dat mensen ‘het fenomeen Billie Eilish’ maar moeilijk kunnen bevatten. Op 13 juli treedt ze op in de Ziggo Dome en daarom ben ik op onderzoek uit gegaan: Wie is Billie Eilish? Waar gaat haar muziek over? En... wat maakt haar zo bijzonder?

Billie’s roots

De 18-jarige Billie Eilish Pirate Baird O’Connellis het tweede kind van gematigd succesvolle acteurs Patrick O’Connel en Maggie Baird. Ze groeide op in een bescheiden appartementje in een enigszins slechte buurt van Los Angeles.

Haar broer Finneas werd geboren in het jaar waarin de tienerbroertjes Hanson een wereldhit scoorden met Mmmbop. Deze jongens werden thuis geschoold en hadden daardoor alle ruimte gekregen om hun passies te ontwikkelen. De ouders van Billie en Finneas waren zo van de jongens onder de indruk dat ze hun kinderen die vrijheid ook wilden geven en eveneens kozen voor ‘home scholing’.

Dit leidde tot het moment waarop Billie 13 jaar oud was en Finneas haar vroeg om het liedjeOceanEyes, dat hij voor zijn band geschreven had, in te zingen. Ze plaatsten het op Soundcloud zodat Billie’s danslerares er een choreografie op kon bedenken en toen ging het balletje rollen. Het liedje werd in mum van tijdduizenden keren beluisterden niet veel later tekende Billie haar eerste platencontract.

In haar slaapkamer nam ze samen met Finneas haar debuutalbumWhen We All Fall Asleep Where Do We Go? op. Het werd in maart 2019 uitgebracht en betekende haar wereldwijde doorbraak.

Billie’s muziek

Waarom wordt de muziek van Billie en Finneas zo massaal omarmd? In de eerste plaats is hun ‘alternatieve electropop’ erg vernieuwend. Het heeft een melancholische maar toch vaak catchy sound en Billie’s loepzuivere stem gaat door merg en been. De gelikte productie maakt het tot een origineel en indrukwekkend geheel.

Even opvallend als de liedjes zijn de bijbehorende videoclips. Ze zijn vaak kunstzinnig, duister en Billie lijkt, met vogelspinnen die uit haar mond kruipen en gitzwarte tranen die uit haar ogen stromen, onverschrokken. Want laat hier geen misverstanden over bestaan, ze doet alle stunts zelf.

Billie’s boodschap

Wat zowel op lof als kritiek kan rekenen, zijn Billie’s songteksten. Zo kwamen er geschokte reacties op lyrics als ‘Bruises, on both my knees for you’en‘Might seduce your dad type’ van de hit Bad Guy.Dit was toch niet gepast voor een meisje van haar leeftijd? In interviews laat de artieste weten dat we deze tekst niet te letterlijk moeten nemen. In Bad Guy keurt ze mensen af die zichzelf stoerder voordoen dan ze zijn en pleit ze ervoor dat je gewoon lekker jezelf moet zijn. Een allesbehalve schokkende boodschap dus!

Hoe zit het dan met de horrorthema’s van liedjes als Bellyache? Hierin zingt ze ‘My friends aren’t far/In the back of my car/Lay their bodies’. Geen zorgen, je hoeft niet bang te zijn dat Billie binnenkort lyrics zit te pennen in de gevangenis, dit is gewoon fictie. Billie en Finneas zijn groot fan van series als The Walking Dead en vinden het leuk om lugubere verhaaltjes te verwerken in hun liedjes.

Maar niet alle songteksten zijn fictief, Billie schrijft ook persoonlijke problemen van zich af. Zo worstelt ze met depressies en is daar goudeerlijk over in bijvoorbeeld Idontwannabeyouanymore. In deze songtekst beschrijft ze een gesprek met haar spiegelbeeld en de uitkomst wordt eigenlijk al gevat in de titel. Dit liedje is dus behoorlijk somber en wordt daardoor door sommigen als schokkend ervaren. Critici verwijten haar dat ze hiermee de dood romantiseert, terwijl fans juist stellen dat Billie een uitlaatklep biedt voor kwetsbare pubers en depressie bespreekbaar maakt.

Billie’s stijl

Waar collega-popsterren als Ariana Grande en Camila Cabello gepolijste, sexy looks hebben, gooit Billie het over een compleet andere boeg. Je kunt haar uittekenen in eenwijdvallende skaterbroek of oversized joggingpak en maakt daarbij opvallende combinaties vantweedehandsjes enhaute couture. Dit doet ze niet zonder reden; ze wil dat mensen haar beoordelen om haar muziek en geen mening over haar vormen op basis van haar lichaam.

Billie’s leeftijd

Niet alleen de mate van eigenzinnigheid in haar muziek, boodschap en stijl maken het soms moeilijk te geloven dat Billie nog maar 18 jaar oud is. Als je video-interviews met haar ziet, kun je haast niet anders dan verwonderd zijn over hoe volwassen ze overkomt, hoe welbespraakt ze is en over hoeveel zelfvertrouwen ze lijkt te beschikken.

En dan is er natuurlijk nog het grote succes. Het is voor elke artiest knap om in zo’n korte tijd zo veel te bereiken, maar Billie’s jonge leeftijd maakt het nóg bijzonderder. Ook zorgt het ervoor dat ze het ene record na het andere breekt. Zo is ze de eerste, en tot nu toe enige, artieste die geboren is in de 21e eeuw en een nummer-1 positie wist te behalen in de Amerikaanse Billboard hitlijst. Ook stonden in de week van de release van When We All Fall Asleep Where Do We Go? maar liefst 12 van de 13 liedjes in deze lijst, iets dat nooit eerder was gebeurd. Verder schreef ze geschiedenis bij de Grammy Awards door als jongste artiest ooit het beeldje voor Album Of The Year te winnen. En is ze de eerste artieste die op 18-jarige leeftijd werd gevraagd om de titelsong voor een James Bond film te maken.

Stem van haar generatie

Billie is de eerste super succesvolle artieste van haar generatie. Ze is qua sound, stijl en voorkomen compleet ánders dan haar (iets) oudere collega-popsterren en daagt zo de huidige norm uit. Waar de sociale media ons het afgelopen decennium een zeer gepolijste maar onechte wereld door de strot hebben geduwd, maakt dit excentrieke meisje op een kunstzinnige manier ruimte voor imperfectie en de minder mooie kanten van het leven. Een verademing voor iedereen die niet aan het ideaalbeeld voldoet!

Misschien bewijst Billie’s populariteit wel dat haar generatie zich niet meer laat gek maken door onrealistische idealen en heeft ze de oudere gardes wakker geschud; het is tijd voor een nieuwe norm.

Wapenfeiten

  • Billie Eilish is de 6e meest gestreamde artiest ter wereld op Spotify en nummer 1-hit Bad Guy is inmiddels meer dan een miljard keer beluisterd. Ook heeft ze meer dan53 miljoen volgersop Instagram en geeft ze zeer gewaardeerde optredens op toonaangevende festivals alsCoachella, Glastonbury en natuurlijk Lowlands.
  • Voorlopig hoogtepunt van haar carrière is de winst van vijf Grammy Awards, waarbij ze alle van de vier meest prestigieuze categorieën mee naar huis neemt; Record of the Year, Album of the Year, Song of the Year en Best New Artist.
  • Ook maakte ze als jongste artiest ooit de titelsong van de 25ste James Bond-film No Time To Die en werkte hiervoor samen met filmcomponist Hans Zimmer (die in februari 2021 ook in de Ziggo Dome zal optreden).

Artikel geschreven door Marjolijn Winten van Nolala
Wist je dat je een concert nóg intenser beleeft als je weet waar de artiest eigenlijk over zingt?Marjolijn Winten onthult in haar online magazine Nolala (www.nolala.com) de meest inspirerende, opvallende en bijzondere verhalen in muziek.

Ziggo Dome - Wat maakt Billie Eilish zo bijzonder? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5975

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.