L-arginine: wat is het, voordelen en bijwerkingen [Complete Gids] (2024)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Supplementen
  • /
  • L-arginine: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

L-Arginine, wat is dat eigenlijk? Het is een vraag die we ontzettend vaak voorbij zien komen. Niet zo gek overigen, dit supplement is de laatste jaren ontzettend populair geworden onder verschillende krachtsporters. Om die reden leek het ons goed om een uitgebreid artikel aan dit voedingssupplement te wijden.

In dit artikel geven we antwoord op verschillende vragen. Zo ontdek je wat L-Arginine precies is, waar het goed voor is, wat de bijwerkingen zijn van een tekort en of je ook te veel L-arginine kan binnen krijgen. Lees gauw verder om alles te ontdekken over dit magische supplement.

  • Onze favoriete L-Arginine supplement:

L-arginine: wat is het, voordelen en bijwerkingen [Complete Gids] (1)

L-Arginine Poeder

  • 100% vrije vorm L-Arginine per serving
  • Arginine in de meest pure vorm
  • 3 tot 4 maanden verpakking

Inhoud van dit artikel toon

Wat is L-Arginine?

L-Arginine is een aminozuur dat voorkomt in rood vlees, gevogelte, vis en verschillende zuivelproducten. L-arginine is een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam het aminozuur zelf aan kan maken, maar onder bepaalde omstandigheden (zoals ziekte, stress of ouderdom) toch behoefte kan hebben aan een extra aanvulling met deze voedingsstof. Bijvoorbeeld in de vorm van een supplement.

Zo zijn er deessentiële aminozuren: "Essentieel" wil in dit verband zeggen dat deze aminozuren in onze voedingmoetenzitten wil het lichaam gezond kunnen functioneren.

Andere aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken: dit zijn deniet-essentiële aminozuren. Hoewel ons lichaam ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren, hoeven ze per se in onze voeding aanwezig te zijn. Het lichaam kan deze stoffen immers zelf aanmaken, mitsde grondstoffen waaruit ons lichaam zelf deze aminozuren maakt, maar voldoende in onze voeding aanwezig zijn.

Wat zijn de voordelen van L-Arginine?

Nu je weet wat L-Arginine precies is, wil je natuurlijk weten wat de belangrijkste voordelen zijn van deze aminozuren. Om je hiermee te helpen vind je hieronder een aantal van de belangrijkste voordelen die gekoppeld zijn aan het gebruik van L-Arginine.

  • Bloeddruk verlagen

Een van de voornaamste functies van stikstof in het lichaam, is dat het bloedvaten verwijdt. De aanwezigheid van stikstof in L-arginine wordt vaak zelfs gezien als de belangrijkste oorzaak dat L-arginine-suppletie een gunstig effect heeft op de doorbloeding van je lichaam. Hierdoor kan het helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

  • Atletische prestatie

Doordat de productie van stikstofmonoxide aangewakkerd wordt door L-arginine kan dit supplement helpen met het verbeteren van de atletische prestatie.

  • Preventie van hart-en vaatziekte

L-arginine wordt gewaardeerd om haar vermogen om het hart en de bloedvaten te beschermen, en kan dus worden ingezet bij de preventieve bestrijding van hart-en vaatziekten. L-arginine heeft, zoals genoemd, met het hoge stikstofgehalte een vaatverwijdend effect en werkt daardoor bloeddrukverlagend. Daarom kan L-arginine worden toegediend bij bepaalde gevallen (afhankelijk van eventuele andere oorzaken en contra-indicaties) van een verhoogde bloeddruk.

  • Regeling van de bloedsuikerspiegel

Ook kan Arginine helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. In combinatie met voldoende beweging en een goed dieet kan het nemen van L-arginine bijdragen aan een beter bloedsuiker spiegel.

Symptomen van een L-Arginine tekort

Helaas zijn er ontzettend veel mensen die kampen met een L-Arginine tekort. In onderstaande sectie vertellen we je over de belangrijke bijwerkingen van een L-Arginine tekort.

  • Haaruitval en slechte wondgenezing

Haaruitval en een slechte wondgenezing, maar ook huiduitslag kunnen wijzen op een L-arginine-tekort. Bij een tekort aan het aminozuur treedt, zoals blijkt uit de cruciale betekenis van L-arginine voor onze bloedsomloop, een beperkte bloedtoevoer op.

Met een beperkte bloedtoevoer lopen bepaalde delen van het lichaam voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen mis. Dit is snel te merken aan de kwaliteit van de huid en de haarwortels, met alle gevolgen van dien.

  • Vruchtbaarheid en potentie bij mannen

Maar ook bij erectieproblemen en onvruchtbaarheid bij mannen kan een L-arginine-tekort een rol spelen. In zeldzame, ernstige gevallen kan bovendien zelfs leververvetting optreden als gevolg van een tekort aan dit aminozuur.
Verder is in sommige gevallen van een te hoge bloeddruk een L-arginine-tekort hiervan(mede) de boosdoener.

L-arginine: wat is het, voordelen en bijwerkingen [Complete Gids] (2)

Wat gebeurt als je te veel L-arginine binnen krijgt?

Naast een tekort aan L-Arginine kun je natuurlijk ook teveel van dit aminozuur binnenkrijgen. Ook dit zorgt op termijn voor velende bijwerkingen. Hieronder vind je de belangrijkste bijwerkingen wanneer je teveel L-arginine binnen krijgt.

  • Buikklachten

L-arginine is een waardevolle nutriënt en onmisbaar in ons lichaam. Maar net zoals bij vrijwel alle stoffen is een te hoog gehalte aan L-arginine niet aan te bevelen en mogelijk zelfs kwalijk voor onze gezondheid. Klachten die bij een overdosering kunnen optreden zijn onder andere: misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.

  • Herpes-varianten

Bovendien moet je oppassen bij het gebruik van L-arginine bij de aanwezigheid van herpesvirussen in het lichaam. Wanneer je vaak last hebt van een koortslip bijvoorbeeld, dat veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus, is L-arginine-suppletie niet aan te raden. Maar ook bij besmetting met varianten van het Epstein Barr virus, dat de ziekte van Pfeiffer (kissing- disease) veroorzaakt, is het misschien beter om L-arginine, althans als voedingssupplement, te laten staan.

  • Herpes-varianten

Bovendien moet je oppassen bij het gebruik van L-arginine bij de aanwezigheid van herpesvirussen in het lichaam. Wanneer je vaak last hebt van een koortslip, bijvoorbeeld, dat veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus, is L-arginine-suppletie niet aan te raden. Maar ook bij besmetting met varianten van het Epstein Barr virus, dat de ziekte van Pfeiffer (kissing- disease) veroorzaakt, is het misschien beter om L-arginine, althans als voedingssupplement, te laten staan.

Uit onderzoek heeft de wetenschap namelijk geconcludeerd dat de aanwezigheid van L-arginine herpesvirus-varianten voedt. Bij inname van bepaalde aminozuren kan de aanwezigheid van andere aminozuren in het lichaam bovendien in het gedrang komen. Bij herpes uitbraken is er vaak sprake van een tekort aan het aminozuur L-lysine.

Daarom is L-lysine waarschijnlijk een beter geschikt aminozuur om ter suppletie te overwegen, wanneer je last hebt van de ziekte van Pfeiffer of van koortslippen of andere herpesvirus-gerelateerde aandoeningen. Het gehalte aan L-lysine moet bij kwalen die veroorzaakt worden door virussen uit de herpes-familie dus goed in de gaten gehouden worden.

Waar zit L-Arginine in?

L-arginine komt van nature in veel van onze voeding voor, maar is voornamelijk te vinden in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vis, vlees (en dan vooral rood vlees en gevogelte), eieren en zuivel. Verder is het aminozuur te vinden in voedingsmiddelen als noten, zaden en peulvruchten, maar ook in bladgroenten en bepaald fruit, en dan vooral in rozijnen.

Bijwerkingen van L-Arginine supplementatie

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kent L-arginine een aantal werkingen die zeer gunstig zijn voor de gezondheid van het lichaam. Maar kunnen er ook bijwerkingen optreden, of andere ongewenste effecten?

Allergische reacties

L-arginine kan helaas, inderdaad een aantal minder prettige effecten hebben. Zo kan het, naast genoemde herpes-uitbraken, allergische reacties op andere stoffen verergeren, of symptomen van astma.

Voorzichtigheid geboden na hartinfarct

En hoewel L-arginine succesvol wordt ingezet bij de bestrijding van hart- en vaatziekten wordt het niet aanbevolen om extra L-arginine te geven aan iemand die al een hartinfarct gehad heeft. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het aminozuur de kans op een nieuw hartinfarct zou kunnen vergroten.

De dosering doet ertoe

Overigens is de mogelijkheid van bijwerkingen eigenlijk pas significant te noemen bij hogere doseringen van het aminozuur. Bij lage doseringen zou je de risico's verwaarloosbaar kunnen noemen.

Wanneer L-arginine nemen?

L-arginine wordt als oraal voedingssupplement vooral aangeboden in poedervorm, in capsules of in tabletvorm. De meest voorkomende vorm is in capsules.

Hoewel tabletten en zeker capsules uit stoffen bestaan die gewoon door het lichaam kunnen verwerkt, kunnen ze soms wat lastiger verteerbaar zijn voor mensen met een (zeer) zwakke maag.

Tijdens de maaltijd

Wanneer je je eet, begrijpt het lichaam dat er voedingsstoffen onderweg zijn en stelt het zich in op de opname, onder andere door extra spijsverteringssappen aan te maken. Daarom is het vooral bij een capsule en een tablet belangrijk om het supplement tijdens (of vlak na) een maaltijd in te nemen.

L-arginine in poedervorm: voordelen en nadelen

Het nadeel van een poeder is dat zowel het meenemen, het doseren als het innemen wat misschien wat minder praktisch is, in verband met morsen en dergelijke. Daar staat tegenover dat het lichter voor het lichaam is om op te nemen en minder tot geen hulpstoffen bevat, in tegenstelling tot bij tabletten of capsules. Ook kom je met een poeder per gram gewicht vaak iets goedkoper uit.

Hoeveel L-arginine Nemen?

Omdat een te hoge dosering van L-arginine, zoals uitgelegd, tot nadelige gevolgen kan leiden, is het het beste te beginnen met een lage dosis, bijvoorbeeld 200 mg per dag.

Wanneer na een week of zes blijkt dat de klachten niet verbeteren, kan de dosis in stapjes verhoogd worden naar 500 gram. In overleg met een professional kan de dosis eventueel nog verder omhoog gebracht worden, als dit wenselijk blijkt te zijn.

Beste L-Arginine Kopen

Ben jij overtuigt en van plan om L-Arginine te kopen? Goed nieuws! Hieronder vind je onze favoriete L-Arginine van dit moment. Voor deze prijs is er momenteel geen betere opties te vinden.

  • Onze favoriete L-Arginine supplement:

L-arginine: wat is het, voordelen en bijwerkingen [Complete Gids] (3)

L-Arginine Poeder

  • 100% vrije vorm L-Arginine per serving
  • Arginine in de meest pure vorm
  • 3 tot 4 maanden verpakking

Veelgestelde vragen

Is het de moeite waard om L-arginine te nemen?
Tegenwoordig zijn er veel websites waar L-arginine als aanvullend supplement wordt aanbevolen. Het is niet erg duur en het is een veilig product. Wil je weten of het slikken van een L-arginine supplement misschien iets voor jou is? Als je last hebt van aandoeningen die te maken hebben met een slechte doorbloeding (geheugenverlies, slechte huid, haaruitval, erectieproblemen) en/of ontstekingsprocessen in het lichaam, zou je suppletie van L-arginine aan kunnen bevelen.

Heeft het nemen van L-Arginine bijwerkingen?
Hoewel voorzichtigheid bij de inname van voedingssupplementen altijd geboden is, gaat het om een natuurlijke en in dit geval zelfs lichaamseigen stof. Daarom vallen nadelige effecten en eventuele bijwerkingen in de praktijk meestal erg mee.

Over de auteurTeam Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Follow me

Andere bekeken ook:

C4 Pre-Workout Review: Het geld waard of juist niet? [Test 2023]

Beste Plantaardige Eiwitshakes [Test 2024]

Beste Pre-workout zonder cafeïne [Test 2024]

L-arginine: wat is het, voordelen en bijwerkingen [Complete Gids] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5983

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.